
Η Έρευνα της Melon Media
Πραγματοποιήσαμε την πρώτη έρευνα για τα podcasts στην Ελλάδα και με χαρά, σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα της.
Ταυτότητα έρευνας: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου κατά την περίοδο 1/7/2022 με 28/8/2022. Το ερωτηματολόγιο έλαβε συνολικά 1655 έγκυρες απαντήσεις.
Key Results:
- Το 92% όσων ακούνε podcast ακούνε κάθε μήνα και το 65% κάθε εβδομάδα.
- Σχεδόν 1 στους 5 ερωτηθέντες δεν ακούει podcast. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν ακούνε podcast είναι έλλειψη χρόνου ή/και ενδιαφέροντος, μη εξοικείωση με τη τεχνολογία και προτίμηση για άλλα μέσα (βίντεο, βιβλία, μουσική).
- 1 στα 2 άτομα προτιμούν podcasts διάρκειας μισής με μίας ώρας.
- 7 στους 10 ερωτηθέντες ακούνε podcast (κυρίως) στο σπίτι τους.
- Μόνο 2 στους 10 ακούνε podcast όσο μετακινούνται (με ΜΜΜ ή αυτοκίνητο).
Τα βασικά αποτελέσματα της έρευνας οπτικά:





Αναλυτικά:
Ηλικία και Φύλο
- Οι μισοί (50%) από τους ερωτηθέντες είναι μεταξύ 35 και 59 χρονών.
- Η ηλικιακή κατανομή κρίνεται θετική καθώς λάβαμε απαντήσεις από ένα ευρύ φάσμα με αποτέλεσμα την διεξαγωγή γενικών συμπερασμάτων για την ακρόαση των podcasts στην Ελλάδα.
- Σχετικά με το φύλο, στην έρευνα υπερισχύουν σημαντικά οι γυναίκες με ποσοστό 63%.

Οι Τοποθεσίες
- Η συντριπτική πλειοψηφία (94.3%) των ερωτηθέντων κατοικεί στην Ελλάδα. Ακολουθούν, με πολύ μικρότερα ποσοστά, η Κύπρος (2.4%), η Γερμανία (1.0%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (0.7%). Συνολικά στην έρευνα συμμετείχαν άτομα που κατοικούν σε 14 χώρες.
- Το 66.4% των ερωτηθέντων συγκεντρώνονται στην Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, το οποίο σημαίνει ότι οι δύο μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας υπερεκπροσωπούνται στην έρευνα κατά 26% σε σχέση με των πληθυσμό τους (μαζί κατέχουν το 52.7% του πληθυσμού της Ελλάδας).

Τα Podcasts
- Σχεδόν 1 στους 5 ερωτηθέντες δεν ακούει podcast. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν ακούνε podcast είναι έλλειψη χρόνου ή/και ενδιαφέροντος, μη εξοικείωση με τη τεχνολογία και προτίμηση για άλλα μέσα (βίντεο, βιβλία, μουσική).
- Από αυτούς που δεν ακούνε podcast, οι μισοί περίπου δεν γνωρίζουν τι είναι τα podcast (1 στους 10 ερωτηθέντες συνολικά).
- Λίγοι ερωτηθέντες (8%) ακούνε podcast πάνω από 2 χρόνια. Είναι ξεκάθαρο ότι τα podcast έχουν αρχίσει να γίνονται ευρέως γνωστά στην Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια. Το ποσοστό που ξεκίνησε να ακούει podcast εδώ και 6 μήνες (26%) είναι μικρότερο από το ποσοστό που ξεκίνησε να ακούει podcast εδώ και έναν χρόνο (37%). Αυτό υποδηλώνει ότι η άνοδος των podcast έχει επιβραδυνθεί το τελευταίο εξάμηνο.
- Το 92% όσων ακούνε podcast ακούνε κάθε μήνα και το 65% κάθε εβδομάδα. Μικρό ποσοστό (8%) όσων ακούνε podcast ακούνε σπάνια.



Οι Προτιμήσεις
- Η πιο δημοφιλής διάρκεια podcast είναι 30 λεπτά-1 ώρα και μετά 15-30 λεπτά. Οι δύο αυτές επιλογές μαζί επελέγησαν από το 80.1% των ερωτηθέντων.
- Η πλειοψηφία (63.7%) των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η βέλτιστη συχνότητα δημοσίευσης για ένα podcast είναι κάθε εβδομάδα. Το 21.9% των ερωτηθέντων προτιμά να δημοσιεύεται ένα νέο επεισόδιο κάθε 2-3 μέρες ενώ λίγοι είναι αυτοί που θέλουν νέα επεισόδια πιο συχνά ή πιο σπάνια (14.4% συνολικά).
- Οι κατηγορίες podcast που θα ήθελαν να ακούσουν οι περισσότεροι ερωτηθέντες είναι: κινηματογράφος, μουσική, κοινωνία & πολιτισμός και ιστορία.
- Οι περισσότεροι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι ακούνε κυρίως άλλα ελληνικά podcast που βρίσκονται σταθερά υψηλά στα charts, όπως Μικροπράγματα (LiFO), Όσα Ξέρει η Μαρία (Pod), Archaeostoryteller (Pod), Έλενα Ακρίτα | The Podcast (NEWS 24/7) και ΙΩΑΝΝΑ (Pod). Δεν υπήρχαν ξεκάθαρα trends ανάμεσα στα λίγα ξένα podcast που αναφέρθηκαν.

Οι Προτάσεις
Η τελευταία ερώτηση της έρευνας ήταν «Έχετε κάτι άλλο που θα θέλατε να προτείνετε;». Ενδεικτικές απαντήσεις που λάβαμε είναι:
- «Επειδή τα podcast του επιπέδου του Ποιος Σκότωσε τον Κώστα Ταχτσή; είναι καινούρια στην Ελλάδα, ως νέα δημοσιογράφος θα το εκτιμούσα αν υπήρχαν εκπαιδευτικές ευκαιρίες για να μάθω το μέσο.»
- «Να φτιάξετε μια σειρά podcast που θα μιλάει για την καθημερινότητα των εφήβων.»
- «Στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη μυθοπλασίας. Να υπάρχουν κανονικές σειρές δηλαδή που να είναι για podcast.»
- «Ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης και τους Έλληνες πολιτικούς.»
- «Ίσως θα ήταν μια πολύ καλή κίνηση να γίνει podcast και Το Τρίτο Στεφάνι στα πλαίσια του ήδη υπάρχοντος podcast.»
- «Επειδή δεν υπάρχει ένα τόσο προσεγμένο ΛΟΑΤΚΙ+ podcast (που δε γνωρίζω τουλάχιστον), θα ήθελα πολύ να ακούσω ένα, ειδικά προς την queer πολιτική/λογική.»
Σας ευχαριστούμε πολύ, ελπίζουμε να βρήκατε αυτή την έρευνα ενδιαφέρουσα.
Η ομάδα της Melon Media